• kuva5
  • kuva2
  • kuva3
  • kuva4
1 2 3 4

UUTISET

Markkinakatsaus 2019 Lappeenranta

Jari Vahviala (vas.) ja Jorma Pakkanen
Jari Vahviala (vas.) ja Jorma Pakkanen

Kiinnostavin puheenaihe lienee, mihin tulee Lappeenrannan jäähalli vanhan jäähallin ollessa jo pikkuhiljaa elinkaarensa päässä. Vaihtoehtoisina sijaintipaikkoina näyttäisi olevan enää joko Kisapuiston alue (jossa sijaitsee nykyinen jäähalli) sekä ns. kansiareena vaihtoehto, joka toisi uuden jäähallin aivan kaupungin ydinkeskustaan kauppakeskus Gallerian ja Snellmaninkadun väliselle alueelle Lappeenkadulle.

Vanhalta varuskunta-alueelta eli Rakuunamäeltä on Senaatti-Kiinteistöt myyneet useita kasarmi- ja varastorakennuksia, joihin tulee toimistoja-, asuntoja ja jo toimintansa aloittanut hotelli. Alue kehittyy ja vilkastuu koko ajan, sijainti on aivan keskustan kupeessa kävelymatkan päässä keskustasta.

Kauppatorin laidalla Työväentalon kaavamuutos on vahvistettu ja sen tilalle nousee aikanaan vähintään 6-kerroksinen asuin-/liiketalo, purkamista ei ole vielä aloitettu mutta aloitettaneen heti ensi vuoden puolella. Myös sen vieressä oleva entinen ns. Yritystalo on tyhjentynyt ja sen tilalle kaavaillaan samantyylistä asuin-/liiketaloa. Näiden yllämainittujen kanssa samassa korttelissa Valtakadun ja Snellmaninkadun risteyksessä sijaitsevalle ns. Kinnusen talolle löytyi ostaja suvun sisältä ja spekulointi talon kohtalosta voidaan nyt lopettaa.

Valtakadulla tyhjilleen jääneet elokuvateatterit Nuijamies ja Kino-Aula Valtakadulla ovat kohteita, joissa rakennusliikkeet mielellään näkisivät uudisrakentamista lähivuosina. Elokuvateatteri Nuijamiehen osalta nyt vuokralaisena oleva Kulttuuritila Nuijamies ry ja Etelä-Karjalan Osuuspankki ovat neuvotelleet Nuijamiehen rakennuksen jatkosta. Yhdistykselle on tarjottu mahdollisuutta ostaa rakennus tulevaisuudessa, kun Pormestarin korttelin kaava valmistuu. Samalla ratkeaa Nuijamiehen elokuvateatterin suojelu.

Kulttuuritila Nuijamies ry ja Etelä-Karjalan Osuuspankki tulevat allekirjoittamaan ostamiseen liittyvän aiesopimuksen lähiaikoina.

Seurakunnan omistuksessa oleva Koulukatu 10 odottaa edelleen purkupäätöstä. Mitä sen tilalle tulee niin siitä ei ole liene vielä täyttä varmuutta.

Myllymäessä Kauppakeskus Family Centerissä toimii nyt toistaiseksi väistötiloissa Kesämäenrinteen koulu, jonka peruskorjaus ja laajennus on meneillään.

Mustolassa tyhjä tontti odottaa edelleenkin Huonekalujätti Ikeaa, sen sijoittumisesta Lappeenrantaan ei ole tällä hetkellä mitään uutta näköpiirissä. Mustolan alueella on myös edelleen paljon tyhjää logistiikka-/varastotilaa tarjolla johtuen pääosin Venäjän heikentyneestä tilanteesta. Logistiikkakohteita on vapautunut lisää myös muualta kaupungissa edellä mainituista syistä.

Tällä hetkellä toimitilojen tarjonta ylittää reilusti kysynnän, vapaana on varsinkin katutason liiketilaa eli ns. kivijalkamyymälätilaa. Kysyntää on lähinnä hyvin pienelle tiloille, joiden vuokrat ovat vain muutamia satoja euroja. Lisäksi on selvästi huomattavissa että ostokysyntää liike- ja toimistotiloille ei ole tällä hetkellä oikeastaan minkäänlaista.

Venäläisiä kiinteistönostajia ei tunnu enää olevan ollenkaan, lähinnä venäläisten yhteydenotot ovat sitä, että he yrittävät myydä pois aikaisemmin ostamiaan kohteitaan tai yrittävät saada niitä jotenkin vuokrattua.

Nyt vallitsee ns. vuokralaisten ja ostajien markkinat, sillä hyviä kohteita on tarjolla edulliseen hintaan ja valinnanvaraa on vaikka miten paljon. Tilaisuus pitäisi käyttää hyväksi, sillä tällainen taantuma ei kuitenkaan jatku ikuisesti.

Jari Vahviala

REIM Kiinteistövälitys Oy

Jari Vahviala
+358 207 438 411

Kaakon Nettipalvelu Oy